Matti Niiranen Asiaa, ajankuvia ja arvosteluja

Hernekeittopurkissa lihapala etsii kaveriaan

Heinäkuussa on aikaa lukea jopa hernekeittopurkin tuoteseloste.  Näin siinä sanotaan: "Lihapitoisuus 5%. Lihaa ja lihaan verrattavia valmistusaineita yhteensä 7%".  Lihaan verrattavia valmistusaineita - mitä ihmettä ne ovat? Olisiko purkissa 2% jauhoja, porkkanaa, sian suolia vaiko peräti possun saparoita?

No, niitä ”lihaan verrattavia valmistusaineita” 435 gramman hernekeittopurkissani oli joka tapauksessa siis 8,7 grammaa. Lihaa oli vaivaiset 21,75 grammaa. Tuoteseloste lienee muuten tarkoituksella kirjoitettu harhaanjohtavasti. Äkkipäätäänhän voisi luulla että lihaa on 5% ja muita ”lihaan verrattavia” on 7% purkin sisällöstä.

Silloin harvoin kun keitän hernekeiton purkkipohjalta lisäänkin kattilaan noin 150 grammaa palvikinkkua purkkia kohden. Jalostajan rokassa kun "lihaa ja lihaan verrattavaa valmistusaineita" on vain neljäsosa (30,45 gr.) tyttöjen pihviannoksesta (120 gr.). Purkkirokka on epämääräisestä sisällöstään huolimatta toki kiireessä ihan kelpoa, mutta vain jatkettuna ja
maustettuna. Pula-aikana varmaan olisi herkkua sellaisenaan. Herneitä Pirkka-purkissa
näet kyllä on.

 

Hämmästellessäni suomalaisen hernekeittokulttuurin lihattomuutta, sain ystäviltäni vinkin vaihtaa ruotsalaiseen. Länsinaapurista kannattaa kuulemma tuoda tuliaisina ”Soldatens ärtsoppa med extra mycket fläsk” –nimistä tuotetta. Sen kyljessä lukee:

”Griskött 19 %, buljong från griskött, fett fläsk 4,1 %”. Ruotsi siis voitti tämänkin maaottelun.

Lihapitoisuudesta puheen ollen sopii hämmästellä myös meetwurstin lihapitoisuuksia. Niiden tuoteselostuksessa kun saattaa lukea: ”Lihaa 130 %. Hevosta, sikaa ja nautaa”. Lisäksi pötkössä kerrotaan olevan aika monta prosenttia rasvaa. Alkion laskuopin mukaan joku valehtelee, vai valehteleeko?

On nimittäin totta, että monen meetwurstipötkön valmistukseen voi olla käytetty yli 100% lihaa tai siihen verrattavaa. Liha näet tiivistyy ja vesi haihtuu siitä pois makkaran valmistumisen myötä. Kuuluuko siis vesi tai neste lihapitoisuuteen? Tai onko juuri se tuo lihaan verrattava ainesosa? Jos neste ei kuulu lihapitoisuuteen, niin edellä mainitun Jalostajan Pirkka
-hernekeiton lihapitoisuus saattaa hyvinkin olla jopa negatiivinen tai ainakin lähellä
nollaa - vähän niin kuin Suomen valtion joukkolainojen markkinakorko.

 

Joulukinkkujen lihapitoisuus on aivan oma lukunsa. Joulukinkkuunhan pumpataan muutama litra salpietariliuosta kiloa kohti. Kun ostat kaupasta kinkun, niin ostatkin noin 130 % vettä. Uunista pois otettaessakin mehevässä kinkussa on hyvällä tuurilla liki 100 % vettä, tai ainakin melkein.

Mitä tästä kaikesta opimme? Ei pidä ostaa sikaa säkissä - tai purkissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Kari Laine

Tänään taitaa olla hernekeittopäivä. Sekaan sipulit, oreganoa, sinappii, ketsuppii ja juustoo. Avot.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Ennen oli Jalostajan kotikokki hernekeittoa ja nyt vaan Jalostajan. Jotain on jätetty pois muualtakin kuin vaan nimestä. Säilykehernekeitto ei minun mielestäni maistu juuri miltään ja yksi purkillinen hernekeittoa vaatii lisättäväksi kolme hyvin pieneksi silpuksi hienonnettua venäläistä meetwurstisiivua. Sen jälkeen hernekeitossa on mukana myös maku. Pepperoniakin olen joskus kokeillut, mutta todennut että kyllä se venäläinen meetwursti on paras.
Samana päivänä ei tietenkään voi puhua armeijassa panssarivanikan kanssa nautitusta hernekeitosta, mutta ei tuhota sitäkään vähäistä makuelämystä ajattelemalla jotakin parempaa.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Veikkaan, että lihaan verrattava aine on soijaproteiini tai maitoproteiini. Ainakin makkaroissa sitä on. Sinänsä en kannata tuota hassua nimitystä, vaikka proteiineja muuten harrastan. Aineet omilla nimillään.

http://www.fineli.fi/foodclass.php?classif=igclass...

Juhani Valkonen

Sen verran kaukaa ohi mennyt veikkaus, että tässä vähän oppimateriaalia.

http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto...

Lihaan verrattavat aineet ovat eläimestä saatuja. Niitä ovat mm. koneellisesti erotettu (raastettu) liha, kamara(nahka), silava, elimet ja mm. normirajan ylittävä rasva.

Henri Kangas

Hmm no jaa. Itse en oikein pidä lihasta hernekeitossa muuta kuin maun antajana. Mutta käsittääkseni myynnissä on useampia "erikoistölkkejä", joissa lihaa on tarjolla enemmän.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kyllä Niiranen on vähintäänkin oikeassa tuoteselosteista. Kaikki hiukankin kokkaavat tietävät, miten hyvä rokka syntyy oikeista aineista. Purkkisoppaa olen aina pitänyt varastossa ja lisukkeeksi täytyy aina lisätä puoli purkillista jauhelihaa, savupalvia tai vaikka makkaraa. Toisaalta eihän tuo purkkikaan maksa kuin 65 senttiä, mutta kusetusta silti.
... mutta testatkaapa kaupan pakattua jauhelihaa verrattuna hallista tai kaupasta ostettuun irtojauhelihaan. Pakattu jauheliha on liian usein nuoresta tai vastateurastetusta peräisin. Tulee paljon nestettä plus rasvat päälle. Pahimmillaan pakattu sisältää jopa yli kolmanneksen painostaan vettä ja rasvaa. Hallista ostamani on täyttä rautaa, nestettä juuri haihtumiseksi ja rasvaa nimeksi. Kyllä elintarviketeollisuus kusetttaa meitä, ainakin tietämättömiä.

Juhani Valkonen

Uskallan epäillä, että hallin liha tulee ihan samasta teurastamosta ja samasta elukasta ja samana päivänä kuin jauheliha. Ainakaan sianlihaa ei ole tapana kuivattaa eikä vanhentaa. Jopa riiputettava raavaanfile on pakattu umpioon, joten sekään ei kuivu. Lihan kuivuminen olisi sitäpaitsi merkittävä painohäviö teurastamolle.

Täyttä nautaa tai siihen verrattavaa possua

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

No, lihamestari eräässä suuressa hyper- marketissa kommentoi asiaa niin, että pakkauksiin pannaan erityisesti viikonloppujen tarvetta vastaan liian "tuoretta" (= vasta teurastettua) nautaa. Siksi tämä liika nestepitoisuus. Tämä market jauhoi lihansa tiskiin itse. Hallissa lihat jauhetaan aina paikanpäällä valituista osista. Se on minun mielestäni paras tapa ja,kun on vielä kyseessä liha-alan luottomyyjä. Marketeista en olisi niinkään varma.

Juhani Valkonen

Hernepussin ohjeessa lihaa tulee rokkaan puolet herneiden määrästä. Olen saanut myös ohjeen, jossa lihaa on yhtä paljon kuin herneitä. Prosentteja en ole laskenut, kun veden määrä on sellainen kraanasta laskettu.

Lihassa on aina nestettä eli vettä. Lihamakkaroissa osa siitä on poistunut valmistusvaiheessa. Siksi kiloon metwurstia tarvitaan toista kiloa lihaa.

Kinkun suolavesi ei ole kaikin osin imeytynyt lihaan. Paistettaessa poistuu sekä lisättyä, että lihan luontaista nestettä. Ruiskusuolauksessa suolaveden määrä on 10-20 prosenttia kinkun painosta. Mainittu "muutama litra kiloa kohti" kertoo kaiketi prosenttilaskennon ja suhteellisen teorian vaikeudesta. Tai sitten se on journalismia.

Lisänä liha rokassa

Käyttäjän MattiNiiranen kuva
Matti Niiranen

Niin, kyllä minäkin rokan pyrin tekemään a:sta ööhön itse, mutta purkki on kyllä kieltämättä kiusallisen nopea tapa. Ja ihan kelpoa siitä saa kun jatkaa ja lisää lihaa maun mukaan, kuten herrat ovat edellä myös todenneet.

Kiitos Juhani Valkoselle kommentista, josta aukeaa "lihaan verrattavien" aineiden koostumus, tai ainakin siis se mitä pitäisi olla:

"Lihaan verrattavat aineet ovat eläimestä saatuja. Niitä ovat mm. koneellisesti erotettu (raastettu) liha, kamara(nahka), silava, elimet ja mm. normirajan ylittävä rasva."

Kyllä rokka rokkaa!

Käyttäjän ppaunio kuva
Pekka Paunio

En oikein ymmärrä tätä kälinää, muuta kuin heinäkuun aihepulalla. Purkkihernekeitto on tehty herneestä eikä maksa juuri mitään. Jos haluaa lihaisaa, lisää sitä tai ostaa sellaista purkkihernekeittoa, jossa sitä on.

Toinen päivittelyn aihe ovat nämä 'lihaan verrattavat tuotteet'. Nämä ovat viranomaiskielisiä nimityksiä lihan käsittelyssä syntyneistä ylijäämäosista. Ihmiset ovat aina käyttäneet ne hyväkseen.

Samat ihmiset, jotka valittavat, että ihminen hukkaa ruokaa ruokaketjussa motkottavat kun lihan osat otetaan tarkasti talteen.

Itse en enää osta Snelmannin makkaroita, kun poistivat kamaran siitä. Sen verran olen makkaraa tehnyt, että sopiva määrä kamaraa parantaa makkaran koostumusta.

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Palvikinkusta, ja palviluista ja herneistä yli yön liottamalla tehdään todellinen papusoppa. Näitä purkkikeittoja kannattaa aina pitää vararuokana. "Tuntemattomassa" herne haki kaveriaan. Samoin purkkikeitoissa lihanpala hakee myös.
Makkaroiden aatelinen on mustamakkara. Kalojen nahkiainen, vaikka ei varsinainen kala olekkaan. Makkara sarjassa tulevat seuraavana laukkamakkara ja siskonmakkarat. Siis purkkikeitot ovat reserviläisiä, jotka tarvittaessa kutsutaan syötäväksi!

Pekka Manner

Noihin pitää itse lisätä lihaa, Matti on tyypillinen aikamme uusavuton.

Juha Korhonen

Pikaversio hyvästä hernesopasta: Otetaan 400g jauhelihaa, paistetaan se ja kaadetaan kattilaan, missä on hernekeittopurkin sisältö ja ruokalusikallinen vettä. Lämmitetään. Nautitaan runsaan raa'an sipulin kanssa.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Miten sellainenkin olisi, jos olisi hernekeittopurkki myynnissä ja sitten kun kotona avaisi purkin niin siitä pullahtaisi ulos iso lihakimpale ja yksi herne ja sitten jos ihminen lukisi tuoteselotteesta että 0,01 promille on hernettä ja loput olisi lihaa. Jos tuollaisia säilykkeitä olisi myynnissä, rupeasin varmaankin kasvissyöjäksi.

Jos lihaa pitää keitossa olla, niin silloin pitää ostaa lihakeitto. Siinä ei ole tosin herneitä.

Jos ostaa hernekeiton, siinä on toki sattumia - jotka sulavat osin keitettäessä sekaan. Sinne kun pannaan läskisiä siankappaleita. Kuumaan keittoon sulava ihra ei ole ihmisvartalolle hyväksi.

Jos hernarissa käytetään luomuherneitä, pitäisi mennä rokkaan myös hernematoja. Olisivatko nämä niitä blogikirjoittajan mainitsemia lihantapaisia ainesosasia. Mene ja tiedä.

Siasta valmistetussa joulukinkussa, johon joku aiemmin viittasi, on lihaprosentti korkea ja herneprosentti on nolla.

Jos kinkusta löytyisi herne, vetäisin sen nenääni oikopäätä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Minusta hernekeitto on niin hauska, hyvä ja kaikkia puhuttava, että on pantava oma kynäkin taas rokkaan.
Purkki avataan ensin pohjapuolelta, sitten otetaan kansi pois. Tulee hieman heiluttamalla siisti klöntti kattilaan. Kattilaan poiketen ohjeesta 1/4 vettä ja saaman verran vahvaa maitoa tai kermaa. Keitä varovasti. Joukkoon mukaan joko savupalvia tai makkaraa runsaasti sekä sipulisilppua.
Mausta runsaalla meiramilla ( tai vaikka millä yrttiseoksella), sinapilla ja valkosipulijauheella. Muista, että sinappi saostaa, jos sattuu olemaan liikaa nestettä. Anna hautua 1/2 tuntia. Avot! Suosittelen, että rokkaa ei nautita perinteisen jälkiuunileivän ja voin kanssa, arvaa miksi ?
Niiraselta oli hyvä oivallus ottaa esiin suomalaiseen arkeen liittyvä pieni, mutta suuri asia. Kuka keksii lisää.

Timo Bergman

Mielestäni pienikin määrä lihaa riittää maustamaan hyvää hernekeittoa. Purkkihernekeitosta voi toki tulla mieleen kysymys, onko siinä tarpeeksi proteiinia ollakseen ravitseva ateria. Herne kuuluu kuitenkin palkokasveihin, joiden proteiineilla voidaan korvata liha. Jos on aivan pakko saada reilusti eläinprotskuja (ja -rasvaa) myös torstaisin, on vaikka kinkun lisääminen aika iisiä.

Jos hyvin pikkuruisen lihamäärän huomaa vasta lukiessa tuoteselostetta, ei purkkikeitossa taida olla edes mitään makunystyröihin liittyvää ongelmaa.

Tölkkiruokien suurkuluttajien on tietty syytä olla tietoisia kemikaalista bisfenoli-A.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Niissä halpishernekeitoissa on onneksi se "liha" eli lähes pelkkä valkoinen sianihrapallero yhtenä klönttinä, joten sen voi helposti poistaa. Jäljelle jäävä hyvin keitetty, haudutettu ja turpoamaan jätetty hernesaine on se arvokkain osa. Vastaavaa saa painekeittimelläkin paahtaa tuntikausia ja vielä lämpimänä paisutella vähintään yön yli. Eli se talteen halpiksesta, ihraklontti pois, [paisti]jauheliha-annos ja reilu sipuliannos sekaan, soijakastiketta, sinappia ja chilia maun mukaan ja sitten nautitaan,

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Osaako kukaan sanoa, miksi hernekeitosta tulee ihmisen vatsaan paineilmaa, vaikka ilmaa purkeissa on aika vähän?