Matti Niiranen Asiaa, ajankuvia ja arvosteluja

Kaikki blogit puheenaiheesta Hector

Hector ja muistamisen vaikeus

Kun ryhtyy muistelmakirjailijaksi, olisi tietysti hyvä muistaa vanhoja asioita, ettei käy niin kuin sille muistelijalle, joka olisi kyllä kirjoittanut muistelmat, mutta ei muistanut mitään.

Heikki Harma, 70, eli Hector valittelee muistamisen vaikeuksia juuri julkaistujen muistelmiensa aluksi ja lopuksi (Heikki Harma ja Tuula Kousa: Hector - Asfalttihippi, Otava 2017). Esipuheessa hän kertoo kirjoittaneensa hapertuvan muistinsa ja tajunnanvirran varassa. Loppuluvussa taas Hector lupaa kirjoittaa muistelmiinsa toisen osan, ”sikäli kun jaksan muistaa”.

Diktaattori Hector valitsi ”vuoden parhaan kirjan”

# Taitoluistelun tuomaripelistä kiistellään usein. Siellä pitää ratkaista, kuka tekee määrätyt liikkeet ja liikesarjat parhaiten. Siltikin kysellään jälkikäteen, menivätkö palkinnot oikeaan osoitteeseen.

   Vielä paljon ongelmallisempaa on panna romaaneja paremmuusjärjestykseen. Noissa teoksissa jokaisella kirjailijalla on omat liikesarjansa. Jokainen romaani liikkuu omissa maisemissaan ja omassa ajassaan. Tuollaisten teosten arviointi on vielä monin verroin ongelmallisempaa kuin kaunoluistelijoiden rankkaus.

Lumienkeli / Ángel en la nieve

Tässä lunta odotellessa tuli mieleen yksi ihana laulu ja miten tutustuin siihen. Taisi olla vuonna 1990 tai 1991. Olin vasta tutustunut suomalaiseen poikaystävääni. Asuimme silloin Kuubassa ja vierailimme toisen suomalaisen luona jossain Santiago de Cuban kylässä.

Julkaise syötteitä