Matti Niiranen Asiaa, ajankuvia ja arvosteluja

Viulunsoittaja ylistää Helsingin kaupunginteatteria

Helsingin kaupunginteatteri kuuluu ehdottomasti Suomen merkittävimpien kulttuuri-instituutioiden kärkeen. Tämä palautui jälleen vahvasti mieleeni, kun katsoin menneellä viikolla musikaalia Viulunsoittaja katolla. HKT:n kehitys on ollut viime vuosina todella nopeaa, mistä suuri kiitos kuuluu vuodesta 1998 alkaen teatterinjohtajana toimineelle Asko Sarkolalle.

Tänä päivänä tuntuu uskomattomalta ajatella, että vielä 1960-luvulla HKT toimi Vanhan ylioppilastalon ”nurkissa”. Nykyinen teatterirakennus valmistui Eläintarhanlahdelle nimittäin "vasta" vuonna 1967.

Kaupunginteatteri  perustettiin HKT-nimellä vuonna 1965.  Tuolloin yhdistyivät Helsingin kaupunginteatterin nimen alle vuonna 1902 perustettu Helsingin Työväenteatteri ja vuonna 1933 perustettu Helsingin Kansanteatteri. Nämä kaksi teatteria olivat tosin toimineet yhdessä jo vuodesta 1948 alkaen, eri nimellä tosin.

Nykyisin yksi HKT:n vahvuuksista on mielestäni ehdottomasti sen vahvat tanssiperinteet. HKT:n tanssiryhmä (Helsinki Dance Company) on Suomen teatterimaailmassa vertaansa vailla, sillä se on ainoa ”laitosteatterin” yhteydessä toimiva kiinteä tanssiryhmä. Vakinaisia tanssijoita on kaksitoista, minkä johdosta se on myös suurin nykytanssiryhmämme.

 

Kävijämäärät ovat olleet kasvussa

Helsingin kaupunginteatterin kehitys on ollut todellakin nopeaa, sillä viime vuonna (2011) kaupunginteatterin lähes tuhannessa esityksessä kävi yhteensä noin 350 000 katsojaa. Se on todella paljon, sillä Helsingin kaupungin alueella toimii laskujeni mukaan 36 muutakin teatteria.

Helsinki on todellakin Pohjolan kulttuuripääkaupunki ja HKT on aivan fantastinen kulttuuri-instituutio jo katsojamäärien perusteella!

Kaupunginteatterin kävijämäärät ovat Viulunsoittajan myötä taatut alkaneellakin kaudella. Yksistään Viulunsoittajan näytöksiin on myyty ennakkoon peräti 35 000 lippua. HKT:n menestys on viime vuosina ollut erinomainen. Siitä kiitos kuuluu huippunäyttelijöiden ja tanssijoiden ohella osaavalle teatterinjohtajalle.

 

Hienoja yksilösuorituksia, pukuloistoa ja upea lavastus

Edelle kirjoitettu HKT:n ylistysteksti syntyi sen inspiroimana, että näin livenä teatterihistorian tekemistä, kun Viulunsoittaja katolla palasi 29. elokuuta Helsingin kaupunginteatterin näyttämölle 45 vuoden tauon jälkeen.

Kantaesityksensä Viulunsoittaja sai HKT:n lavalla jo helmikuussa 1966. Helsingissä tämä maailmanmusikaali nähtiin vain kaksi vuotta New Yorkin Broadwayn kantaesityksen jälkeen. Siis jo ennen kuin se ehti Lontoon West Endin lavalle!

Viulunsoittajan pääosassa, Tevjenä, nähdään nyt Esko Roine. Hän oli sivuosassa jo 1960-luvulla, jolloin Tevje oli Uljas Kandolin.  Viulunsoittaja esitettiin 1960-luvulla HKT:ssä 450 kertaa. Se sai 320 000 katsojaa, mikä on teatterihistoriamme suurin yksittäisen esityksen katsojaluku.

Tevje on köyhä juutalainen maitomies tsaarinvallan aikaisessa Anatevkan kylässä Ukrainassa. Hänellä on viisi kaunista tytärtä, joista kolmen naimakauppojen ympärille musikaalin juoni on rakennettu. Tarina on koskettava ja etenkin naisväki kyynelehti juonen kehittyessä.

Esko Roineen karisma on kasvanut vuosien saatossa. Hän sopii hyvin Tevjen rooliin, mutta ensi-illassa hän lauloi ehkä vielä "hieman varman päälle", ilman riskinottoa. Se tietty rentous, temperamentti ja letkeys  puuttuivat - toistaiseksi. ”Rikas mies jos oisin” – kappaleessa voisi irrotella enemmän!

Kaupunginteatterin tanssiperinteet ovat vahvat, kiitos Helsinki Dance Companyn erityisaseman. Koreografiat (Rebecca Evanne) olivat ammattitaidolla toteutetut ja nautinto katsoa.

Lavastuksesta ja puvuista on ehdottomasti annettava kunniamaininta Ralf Forströmille, joka on jälleen tehnyt tarkkaa työtä rautaisella ammattitaidolla.  Kuorolauluosuudet ovat myös vaikuttavia. Paljon hyviä yksilösuorituksia, kuten Anna-Maija Tuokolta, Raili Raitalalta, Marika Westerlingiltä, Antti Timoselta ja Unto Nuoralta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olen itse nähnyt kyseisen kappaleen Helsingin vanhassa oopperatalossa 1980-luvulla. Upea oli esitys, tuttu musiikki soi makoisasti, mutta muuta en siitä muista. Tämä kaupunginteatterin versio on aikeissa nähdä, vaikka Hesari pitääkin sitä "normisuorituksena".

http://www.hs.fi/kulttuuri/teatteri/artikkeli/Viul...

Kalevi Kantele

Viulistit Mauri Saarikoski ja Toivo Rolser voivat kehua, ensimmäistä kertaa teatterin lavalla ja heti nimiosa.